Życie ze smakiem

Torty

sobota, 31 lipca 2010

Pamiętacie pisenkę "Najłatwiejsze ciasto w świecie"? Ten tort zawsze mi ją przypomina. Biszkopt i masa śmietanowa, dodatkowo cytrynowy poncz sprawiają, że torcik jest wilgotny, świeży w smaku i nie przesłodzony. W sam raz na letnie przyjęcie urodzinowe dla dziecka. Ten właśnie zrobiłam na 9 urodziny mojej córki, mali goście jedli bez obrzydzenia :) a to już duży plus.

Przepis dostałam od mojej zapracowanej koleżnaki Agnieszki, która tak jak ja nie ma za wiele czasu, żeby wisieć nad garami :)

Składniki na jeden biszkopt:

potrzebne będą dwa biszkopty

3 jajka

225 ml mąki ( niepełna szklanka)

cukier waniliowy

150 ml cukru (trochę ponad pół szklanki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na poncz:

1 szklanka wody

2 łyżki cukru

1/2 cytryne ze skórką

spirytus do smaku


Składniki masę śmietanową:

pół puszki ananasów

pół szklanki jagód

galaretka ananasowa

dżem ananasowy

1 litr śmietany kremówki (30%)


Wykonanie:

Wykonanie tego tortu można sobie podzielić na dwa etapy. Dzień wcześniej przygotować biszkopty, a drugiego dnia całą resztę.

Biszkopty:

oddzielamy zółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Następnie po troszku dodajemy cukier i cukier waniliowy i nadal ubijamy, aż cukier prawie się rozpuści. Dodajemy po jednym żółtku, cały czs ubijając. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Poncz:

Do niedużego garnka wlewamy wodę wkładamy cytrynę pokrojoną w plastry i dodajemy cukier. Chwilę gotujemy, na koniec dolewamy spirytus.

Masa:

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Nie jest to łatwe, więc należy wstawić szklankę z galaretką do większej miski z wrzątkiem. Mieszać do rozpuszczenia. Ananasy pokroić w kostkę i osoączyć z soku. Jagody umyć i osączyć.

Śmietanę ubić i odłozyć do osobnej miseczki 4-5 łyżek. Powoli wlewać do nich galaretkę mieszając delikatnie, żeby śmietana się nie zważyła. Przelać powstałą ciecz do pozostałej śmietany i jeszcze raz krótko zmiksować. Śmietane podzielić na trzy części: do jednej dodać ananasy, do drugiej jagody, a trzecią zostawić na przybranie.

Przekroić biszkopty na pół i lekko nasączyć ostudzonym ponczem. Na pierwszy placek wyłożyć masę z ananasem, na drugą dżem ananasowy, an trzecią masę z jagodami. Udekorować owocami.

 

Wersja do druku

Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...