Życie ze smakiem

Kuchnia filmowo-literacka

wtorek, 15 lutego 2011

Nieskomplikowany w wykonaniu, prosty w składzie i wielofunkcyjny jednocześnie. Przepis, a właściwej będzie powiedzieć - opis jego wykonania znalazłam kilka lat temu w książce Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta pt. "Dialogi języka z podniebieniem". Samą książkę polecam tym, którzy lubią czytać o jedzeniu bo napisana jest doskonale, z humorem i traktuje o rzeczach zwykłych oraz niezwykłych, mówi o tym jak przygotować prosty sos ale też dowiemy się z niej co to jest pasternak lub animelka. Ponadto łączy w sobie funkcję książki kucharskiej z funkcją literacką, a obie ilustrowane są artystyczno-humorystycznymi zdjęciami obu panów w wielu przebraniach. Oglądając te zdjęcia przez łzy śmiechu doszłam do wniosku, że w pewnym sensie ilustrują one też to co dzieje się w kuchni, kiedy"przebieramy" proste produkty w różne "przebrania" i za każdym razem uzyskujemy inny efekt. Konkluzja: środek niby ten sam, ale smak zupełnie inny. Polecam tę książkę do przeczytania, lub w jej zastępstwie inną, zatytułowaną "Stół z powyłamywanymi nogami".

Wróćmy do sosu. W książce funkcjonuje on jako sos do spagetti, ale w moim domu po latach eksperymentów przybrał on dwie zasadnicze postacie: bazową która nadaje się do przechowywania w niedużych szczelnie zamkniętych słoiczkach, i rozszerzoną, używaną do spagetti. Wersja bazowa sosu powstała z potrzeby zagospodarowania sporej ilości przecieru pomidorowego i takim sposobem powstał sos, który nadaje się do pizzy ale może też wystąpić w charakterze keczupu. Zastąpi nam wówczas sklepowy produkt zawierający sporo różego rodzaju chemii oraz witamin z grupy E (E500 itp.) Jako sos do spagetti sprawdził się wyśmienicie - smakuje nie tylko mojemu etatowemu niejadkowi, ale również dzieciom bliższych i dalszych znajomych. Polecam - wszak dzieci wiedzą co dobre :)


Składniki na sos podstawowy:

1 l przecieru pomidorowego (można użyć pomidorów z puszki lub świeżych)

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta ostrej papryki lub sproszkowanego chilli

sól, pieprz i przyprawa włoska


Wykonanie:

W rondelku rozgrzewamy oliwę, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy paprykę. Łączymy z oliwą i dolewamy przecier. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 miut lub do czasu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy roztarte w dłoniach zioła włoskie. Możecie przygotować sobie taką mieszankę według przepisu zamieszczonego TUTAJ. Na koniec dodajemy do smaku sól i pieprz. Gorący sos przekładamy do małych słoiczków i zamykamy. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.

Jeżeli użyjemy świeżych pomidorów, to wcześniej musimy je sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Sos ze świeżych pomidorów, lub choćby puszkowych będzie lepszy, ale pamiętajmy, że trzeba go znacznie dłużej gotować, żeby odparował nadmiar wody.


Sos do spagetti:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej 3-4 pokrojone w plastry ząbki czosnku. Smażymy tylko do czasu, aż czosnek zmięknie, a potem zdejmujemy go z patelni. Następnie wlewamy na patelnię przygotowany wcześniej sos bazowy i podgrzewamy, albo postępujemy dalej tak jak w przepisie bazowym. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu. Podajemy oczywiście gorący i posypany startym serem. Sos możemy wzbogacić oliwkami lub kaparami, lub jednym i drugim.


Wersja do druku

Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...