Życie ze smakiem

Zabawy kulinarne

czwartek, 30 czerwca 2011

Proszę bardzo!

 

Składniki:

2-3 cytryny (lub pomarańcze)

2-3 łyżki cukru (według gustu)

1-1,5 litra wody gazowanej (lub nie - według gustu)

 

Wykonanie:

Wyciskamy sok z cytryn, przelewamy do dużego dzbanka, dodajemy cukier i ostrożnie wlewamy wodę gazowaną. Reakcja jest wybuchowa więc róbcie to ostrożnie :)

Ach! Jeszcze jedno - poproście dzieci. Napewno zrobią lemoniadę znacznie lepiej niż Wy :)

 

wtorek, 21 września 2010

 

To nieskomplikowana propozycja mojej córeczki dla dzieci niejadków. Samodzielne przygotowanie i możliwość dania upustu fantazji, sprawią, ze zarówno przygotowanie jak i jedzenie może być dobrą zabawą. Niewątpliwie będzie to też element kulinarnego wychowania naszych dzieci. Pamiętam, jak sama będąc dzieckiem lubiłam wpadać do kuchni, gdy moja mama robiła różne ciasta, kremy czy torty i wyjadać po kryjomu pianę z białek ubitą z cukrem, wylizywać wałki, dojadać resztki topionej czekolady z garnuszka, a najbardziej lubiłam lepić pierogi. Były dramatycznie krzywe i niezgrabne w porównaniu z koronkowymi pierożkami mojej mamy, ale po ugotowaniu okazywało się, że choć lepione  z tego samego ciasta i nadziewane tym samym farszem są sto razy lepsze od maminych :)

Takie same są kanapeczki, które przygotowała moja córka - 100 razy lepsze od wszystkich innych kanapek - WŁASNE!!!

Zapraszam do zabawy


To się może przydać:

Chleb lub bułka (najlepszy jest chleb z formy)

żółty ser w plasterkach

różne wędliny w plasterkach

pomidorki koktailowe

rzodkiewka

dowolne ogórki

kapary

oliwki czarne lub zielone

pasztetowa

wyciskarka do czosnku (z pasztetu wychodzą fajne kluski :)

szczypiorek

ketchup

wykałaczki (do robienia żagli z sera lub innych przestrzennych kompozycji :)

foremki do wykrawania ciasteczek

wszystko inne co przyjdzie wam do głowy i znajdzie zastosowanie.

 

Do kanapek ze zdjęcia Ola użyła chleba  Vienna Bread na który przepis możecie znaleźć tutaj, masła, polędwicy łososiowej, sera salami, ogórków kiszonych. Jako narzędzia posłużyły jej foremki z Ikei, oraz nóż do smarowania pieczywa.

Smacznego i udanej zabawy :)

 

Wersja do druku

Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...