Życie ze smakiem

Tylko dla dorosłych

czwartek, 25 listopada 2010


Następna propozycja do cytrusowego tygodnia to likier  pomarańczowy domowej roboty. Jego zaletą jest szybkość przygotowania. Nie trzeba też długo czekać aż dojżeje, bo gotowy jest zaledwie w cztery dni. Może z powodzeniem zastąpić likier Cointreau, który używany jest do wielu cytrusowych ciast i deserów. Likier jest bardzo aromatyczny, z delikatnym posmakiem goryczy. Idealny do świątecznych dań i wypieków, zarówno do bezpośredniego jak i pośredniego spożycia :)
Składniki:
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 szkl. spirytusu
  • 300ml wody
  • 30 dag cukru
Wykonanie:

Pomarańcze sparzyć, wyszorować, osuszyć, zdjąć z nich pomarańczową część skórki. Z owoców wycisnąć sok, wymieszać z wodą i cukrem, zagotować, przecedzić przez gazę.

Wystudzony syrop wymieszać ze spirytusem i przelać do jednego naczynia , najlepiej dużego słoika razem z obranymi skórkami. Zakręcić i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem.

Po 4 dniach przecedzić i wlać do butelek.

 

Wersja do druku

poniedziałek, 22 listopada 2010

 

Herbata ta jest składnikiem menu lubelskiej restauracji Insomnia. Tam też po raz pierwszy jej spróbowałam. Od tej pory jest to nasz ulubiony zimowy napój rozgrzewający. Polecam gorąco :)

Składniki na jedną osobę:

  • 1 kubek zaparzonej gorącej herbaty
  • 3 goździki
  • gruby plaster pomarańczy lub jabłka
  • sok malinowy do smaku.
  • można opcjonalnie dodać naparstek czystej wódki.

Wykonanie:

Do kubka z herbatą dodajemy goździki, dolewany sok malinowy - tyle ile lubimy, dodajemy pomarańczę lub jabłko. Pijemy na gorąco.

Smacznego :)

 

 

Wersja do druku

czwartek, 22 kwietnia 2010

Jest to słodki likier na bazie mleka. Pyszny, w sam raz na poprawę nastroju. Nieskomplikowany w wykonaniu, a może uatrakcyjnić babskie spotkanie przy kawce i kieliszku czegoś mocniejszego.

Składniki:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

250 ml wódki

 

Wykonanie:

Puszkę z mlekiem należy gotować całą zanurzoną w wodzie przez około 2 - 2,5 godziny i zostawić do całkowitego wystudzenia - najlepiej na całą noc. Potem masę kajmakową przełożyć do naczynia i rozmiksować tak żeby zrobiła się pulchna i zmieniła lekko kolor. Po tym czasie partiami dodać alkohol cały czas mikując. Likier można pić właściwie od razu, ale dobrze mu to zrobi na smak, jak postoi kilka dni.

 

Wersja do druku

Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...