Życie ze smakiem

Wypieki wielkanocne

poniedziałek, 29 marca 2010

Uwielbiam to ciasto. Ten zapach i smak, jedyny w swoim rodzaju. A najlepsze ze wszystkiego - sęki :), takie długie, odstające, które można odłamywać i zjadać po cichutku, jak zimą cukierki z choinki :). Można takie ciasto upiec w piekarniku, niestety bez sęków, bo przygotowanie prawdziwego sękacza jest bardzo trudne w domowych warunkach, ponadto wymaga dużej wprawy, ponieważ pieczone jest na drewnianym wałku lub stożku, który obracany jest nad ogniem (jak rożen). Stąd właśnie biorą się te przecudnej urody sęki. Wałek jest polewany małymi porcjami ciasta, które spływając powoli zapieka się tworząc tę charakterystyczną formę. Historia ciasta sięga średniowiecza i dawnych czasach było ono bardzo popularne, ale dziś w Polsce jest specjalnością regionalną Podlasia. Wypiek ten znany jest jednak nie tylko w Polsce. Ciasto jest pieczone również między innymi w Niemczech, Szwajcarii, Francji, Ruminii, na Węgrzech, a nawet w Japonii.

Wiedzę tę zaczerpnęłam głównie z Wikipedii, a przepis ze strony Pana Maćka Kuronia.


Składniki:

150 g mąki pszennej (ok. 1 szklanki)

100 g mąki ziemniaczanej

250 g masła

7 jajek

200 g cukru pudru

cukier waniliowy

50 g migdałów (ja używam mielonych lub w płatkach)

ew. 1 łyżka rumu

Po kilku pieczeniach doszłam do wniosku, że można dodać odrobinę proszku do pieczenia (ok. 0,5 - 1 łyżeczki), ponieważ mąka ziemniaczana jest dość ciężka do wypieków i ciasto bez proszku sprawia wrażenie jakby było z zakalcem.

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dolewamy roztopione i przestudzone masło. Dodajemy migdały, rum i obie przesiane mąki. Dokładnie ucieramy ze soba wszystkie składniki. Ubijamy piane na sztywno i dodajemy do utartego wcześniej ciasta. Delikatnie mieszamy.

Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy na dno cienką warstwę ciasta. Wkładamy formę z ciastem  do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy ok 5 minut (ja piekę ok 10 minut każdą warstwę, ale to chyba zależy od piekarnika). Za każdym razem jak ciasto upiecze się na brązowo, wyjmujemy je z piekarnika i wylewamy kolejną warstwę ciasta. Mnie wychodzi około siedmiu warstw. Po upieczeniu ostatniej warstwy babkę sękaczową wyjmujemy, a gdy ostygnie - posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto jest specyficzne, dość suche, ale smaczne. Polecam gorąco, mimo, że jego przygotowanie wymaga trochę czasu.

 

Wersja do druku

 

Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...