Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z rukoli, roszponki i awokado

Uwielbiam sałaty. Taka miła odmiana po dzieciństwie spędzonym na nielubieniu tychże. Lubię sałatę rzymską, mieszanki wszelkie. Roszponkę uwielbiam za jej fantastyczny wygląd na talerzu. Te małe pióropusze zdobią talerz i zabawnie wyglądają znikając w ustach. Rukola budziła moją nieufność, do czasu aż wdarła się w me życie pod postacią tej właśnie sałatki.

Nie wymyśliłam tego sama, uczciwie przyznaję, że jadłam tę sałatkę u mojej siostry. Poraziła mnie jej prostota i smak. Dlatego dziś pojawiła się na moim talerzu w towarzystwie kotlecików kalafiorowo-brokułowych i kaszy gryczanej. Dla mnie luksus to nie Rolex, tylko wspaniały smak zdrowych potraw.

Oto więc luksusowa sałata w prostej odsłonie:

Po pół opakowania rukoli i roszponki płuczemy i osuszamy.

Przekładamy sałaty do dużej miski

Pół dojrzałego, ale niezbyt miękkiego awokado obieramy ze skórki, przekrawamy ponownie na pół i kroimy w plasterki. Lub jakkolwiek :) Dodajemy do sałaty.

Całość polewamy dressingiem miodowo-pomarańczowym (TUTAJ).

I to by było na tyle :)

Jeśli dodamy do sałaty kiełki słonecznika i odrobinę sera pleśniowego uzyskamy sałatkę imprezową, która z pewnością zadowoli podniebienia naszych gości. Aaa! Orzechy włoskie też nie będą od rzeczy :) Mała garść posiekanych niezbyt drobno :)

sobota, 07 marca 2015, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...