Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Kotleciki kalafiorowo-brokułowe

Unikam mięsa. Traktuję je jako przyprawę. Zdarza mi się w zupie lub w sałatce. Na obiadowym talerzu gości bardzo rzadko. Nie brakuje mi go. Jedna bardzo wielu z alternatyw to te kotleciki.

 

ok.  60 dag mieszanki kalafiora i brokuła - ugotować na parze, ostudzić, rozdrobnić widelcem lub posiekać.

ok. 1/4 szklanki kaszy jaglanej ugotować i studzić.

do dużej miski przełożyć warzywa i kaszę jaglaną

dodać 2 jajka

i 1 łyżkę mąki ryżowej (zobacz jak ją zrobić TUTAJ)

Na patelni zeszklić na niedużej ilości oliwy pół średniej wielkości cebuli, pokrojonej w kostkę i posiekany ząbek czosnku, dodać do warzyw.

Doprawić solą, pieprzem i odrobiną tymianku i dosypać (opcjonalnie) 1 łyżkę świeżo zmielonego siemienia lnianego.

Wykończyć małą garścią pokruszonych płatków migdałowych. Jeśli dodamy koper zamiast płatków, zmienimy nieco charakter kotlecików. Kopru raczej sporo.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posypać bułką tartą (pieczone kotlety warzywne mają tendencję do przywierania, gdyż nie mają w sobie tłuszczu).

Pieczemy około 20 minut.

Jemy ze smakiem, z kaszą gryczaną na sypko i surówką z rukoli i roszponki (TUTAJ)

sobota, 07 marca 2015, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...