Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić mąkę ryżową

Moja kuchnia to  niekończący się eksperyment. Pojawiające się w niej potrawy rzadko wracają po raz drugi. Te które zostają na dużej spełniają trzy podstawowe warunki:

  • są zdrowe,
  • są szybkie w przygotowaniu,
  • są smaczne.

Jeśli nie - auf widersehen i następny proszę :)

Od jakiegoś czasu poszukuję alternatywy dla mąki pszennej, kaszy manny i bułki tartej. Problem był o tyle palący, że często na moim stole pojawiają się kotlety warzywne. Ich cecha charakterystyczna to spora ilość soków, które trzeba jakoś zagospodarować, żeby kotlety nie rozpłynęły się po patelni, lub też po blaszce do pieczenia, bo kotlety warzywne często też piekę.

Dodatkowo, chciałam, żeby ta alternatywa charakteryzowała się niskim indeksem glikemicznym. 

Wiedziona instynktem w końcu znalazłam, jak to często bywa, wcale nie szukając.

Mąka ryżowa.

Można ją zapewne kupić w sklepie, ale:

  • po pierwsze primo - nie wiemy z jakiego ryżu jest zrobiona, czyli nie wiemy czy jest zdrowa
  • po drugie primo - sporo kosztuje.

Dlatego też, dysponując, brązowym (czyli nie przetworzonym, czyli zdrowym) ryżem, oraz młynkiem do kawy, który kupiłam w celu mielenia siemienia lnianego, zrobiłam sobie mąkę sama.

Wzięłam więc wspomniany brązowy ryż oraz wspomniany już młynek do kawy, i zmieliłam jedno w drugim :)

Prawda że proste?

niedziela, 22 lutego 2015, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...