Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Na urodzaj nie ma rady, czyli cukinia faszerowana mięsem

Uwielbiam cukinię. dokonałam tego epokowego odkrycia trzy lata temu i z każdym rokiem jestem tego bardziej pewna. Wypróbowałam już wiele potraw z użyciem tego warzywa. Wielu pewnie jeszcze nie. Ostatnio potrzebowałam czegoś nowego i to koniecznie z mięsem, bo mój mięsożerny towarzysz po prostu gardzi wszystkim co nie zawiera tegoż właśnie składnika w sobie.

Cóż mi pozostało? Przeszukać internet i modlić się żeby smakowało. No więc przeszukałam (niezbyt starannie jednakowoż), na modły też specjalnie ochota mnie nie naszła. Pomyślałam, że albo będzie dobre, albo nie. Przecież czwartej alternatywy nie ma.

I oto znalazłam. W Koperkowej Kuchni. Cukinię faszerowaną mielonym mięsem. Zrobiłam raz. Było tak pyszne, ze z łakomstwa zjedliśmy prawie całą porcję, a podniebienie miałam tak poparzone, że przez kilka kolejnych dni, czułam na  nim bąble.

Dziś na kolację była powtórka z rozrywki. Już nieco rozważniej podeszliśmy do tematu i jednak po wyjęciu z piekarnika daliśmy potrawie lekko przestygnąć. Efekt - smakowała jeszcze bardziej!

 

Cytuję wiec za Koperkową kuchnią. Po zdjęcia zapraszam na Koperkową stronę.

Składniki:
4 nieduże cukinie ( u mnie takie około 35 dkg)
400g mielonego mięsa z udźca indyka (użyłam łopatki wieprzowej)
Puszka krojonych pomidorów (ja dodałam świeże obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
100g tartego żółtego sera
Sól, pieprz (u mnie jeszcze dodatek mieszanki ziół włoskich wg TEGO przepisu)
250g mozzarelli
Wykonanie:
Cukinie po umyciu przekrajmy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek z każdej z nich.
Mięso mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i po 5 minutach pokrojony w kostkę miąższ z cukinii. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy żółty ser i po wymieszaniu, mięsnym farszem napełniamy łódeczki powstałe po wydrążeniu cukinii. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy mozzarellą pokrojoną plasterki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut (ja skróciłam czas do 30 minut. Cukinia jest delikatnym warzywem i nie wymaga bardzo długiej obróbki termicznej).
Smacznego :)



sobota, 18 sierpnia 2012, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...