Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem z zielonych pomidorów czyli rozwiązanie zagadki :o)

 

Zaczęło się od tego, że znalazłam na targu stragan z samymi tylko pomidorami. Różnych odmian, kształtów, kolorów, zapachów było tam bez liku. Pomyślałam sobie że pan, który wyhodował tyle odmian pomidorów musi być podobny do mojego nieżyjącego już dziadka, który wielbił pomidory pod każdą postacią. Krzaczkami pomidorowymi opiekował się czule i zajadał pomidory z wielką atencją.

Okazało się jednak, że Pomidorowy Pan jest z zamiłowania żeglarzem, a pomidory hoduje ot tak dla zabicia czasu i trochę dla pieniędzy. Niemniej jednak w sposobie, w jaki wkładał pomidory do siateczek, w jaki doradzał kupującym, w jaki wybierał pomidory ze skrzyneczek, było coś z pasji. Od tamtej pory pomidory kupuję tylko od Pana Pomidorowego Żeglarza. Ostatnio moją uwagę przykuła skrzyneczka z zielonymi pomidorami. Wiem, że pomidorów takich używa się do robienia słoiczkowych sałatek, ale mnie ich smak nie bardzo odpowiada. Jednak pokusa przygotowania czegoś z przepięknie wyglądających małych, zielonych pomidorków była bardzo silna. Poszukałam. I oto jest!!!

Przepyszny dżem, o zaskakującym, świeżym smaku. Będzie z pewnością doskonały do nadziewania rożków, może być alternatywą dla żurawiny podawanej do mięs, ale jest też fantastyczny jako dodatek do śniadaniowej bułeczki.

Skorzystałam z TEGO przepisu.

 

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 2 cytryny
  • 500 g cukru

 

Wykonanie:

 

Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem. Do garnka z grubym dnem wkładamy pokrojone pomidory, ścieramy żółtą część skórki z cytryn i wyciskamy z nich sok. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin.

Pomidory przecieramy, wkładamy znów do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy jeszcze około jednej godziny.

W tym czasie przygotowujemy 3-4 małe słoiczki. Wyparzamy je razem z przykrywkami, osuszamy czystą ściereczką i napełniamy gorącym dżemem. Zakręcamy i odstawiamy na ściereczkę do ostygnięcia odwrócone do góry dnem i przykryte drugą ściereczką, tak aby stygły jak najwolniej.

 


poniedziałek, 24 października 2011, moniazo
Tagi: pomidory owoce

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: gin, *.adsl.cybercity.dk
2011/10/24 16:14:39
Nigdy nie jadłam zielonych pomidorów. Bardzo ciekawie wyglądają :)
-
panna_malwinna
2011/10/24 16:32:24
Jakie cudo! Ja zawsze zielone pakuję w postaci surówki na zimę. Chyba w przyszłym roku to zmienię;)
-
Gość: MałgosiaZ, *.icpnet.pl
2011/10/24 18:25:20
No proszę! tego się nie spodziewałam! W życiu nie jadłam takiego dżemu!!! podziel się posiłkiem Monia :-) hehe a wyglądały takie malusie jak oliwki
-
Gość: http: wilczyca-mojemniam.blogspot.com 2011 10 kartacze-z-podlasia-szarlotka-bez-jaj-i.html, *.dynamic.chello.pl
2011/10/25 17:49:03
super pomysł. Bardzo mnie zaskoczył, bo nie spotkałam się z taką opcją dżemu czy wykorzystania pomidorów. Pozdrawiam
-
2011/10/28 12:47:29
fajny dżemik :)
-
Gość: Renee, *.szczecin.mm.pl
2011/12/11 20:22:24
On jest obłędny. Robię go już od kilku lat. Wg mnie najlepiej smakuje z twarogiem :D
Pozdrawiam
-
moniazo
2011/12/11 21:43:43
Ja też tak uważam, jako i moja familia :)

Wprawdzie robiłam po raz pierwszy, ale będę do niego wracać. Zrobiłam zresztą już modyfikację, bo do drugiej tury dodałam pokrojone kiwi i też świetnie smakował. Jeszcze bardziej cytrusowo, niż dżem z samych pomidorów
-
Gość: Ocia, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/07/29 15:13:09
witaj
A czy robiłaś może dżem z kabaczka (lub cukinii) z cytryną? czy są do siebie podobne. Zastanawiam się czy zrobić z pomidorków dżem czy sałatkę.
-
moniazo
2015/07/30 13:03:17
Robiłam dżem z żółtej cukinii, z galaretką. Nie pamiętam czy była tam cytryna. Generalnie dżem z cukinii, smakuje jakby był zrobiony z pomarańczy. Ten smakuje nieco inaczej. Trudno mi dziś przywołać jego smak, bo dawno go nie jadłam, ale zdecydowanie był mniej słodki od cukiniowego i świeży w smaku. Bardzo ciekawy. Polecam Ci. Jeśli nigdy nie robiłaś, to po prostu spróbuj.
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...