Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Ałtajskie rożki Marianny

 

Tytułem wstępu powiem tylko: SĄ PRZEPYSZNE!!!

 

Bułeczki upiekłam w ramach październikowej Weekendowej Piekarni i znikły tak szybko, że musiałam upiec je jeszcze raz żeby zrobić im zdjęcie. No i ledwo zdążyłam. Bułek wyszło mi około szesnastu, a to co na zdjęciu, to wszystko co mi zostało.

Przepis pochodzi z bloga "Palce lizać".

Składniki:
100g dojrzałego białego zakwasu pszennego (100% hydracji)
450g mąki (dowolnej, ale dobrze by miała sporo glutenu)
5 g świeżych drożdży (org. 7.5g x 2 =15g)
1 łyżeczka soli
12g cukru
10g masła
350g wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść elastyczne, nieco lepkie ciasto.

Moje ciasto było bardzo luźne więc wyrabiałam je na blacie około 10 minut, po czym zostawiłam na następne 10 minut i jeszcze raz wyrobiłam.

Zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny, składając ciasto w tym czasie dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na kawałki. Z każdej części uformować lekko kule i zostawić na 10 minut, żeby odpoczęły.

Następnie za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon. Ułożyć na blasze złączeniem w dół i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy prawie podwoją objętość, wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika (240 stopni Celsjusza) i piec z parą 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i dopiec jeszcze 10-15 minut. Studzić na kratce.

SMACZNEGO :)

 

piątek, 28 października 2011, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
bozena-1968
2011/10/28 20:42:45
Ja piekłam je też dwa razy i też przyznaję , że są pyszne..
-
Gość: tofka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/02 15:24:47
A no sa przepyszne - choć ja ostanio z tego ciasta robie chleby - znikają tak szybko, że nawet zdjęć nie nadążam robić ;)
-
Gość: MalgosiaZ, *.icpnet.pl
2011/11/18 22:43:46
gdzie się podziewasz kochana?
-
moniazo
2011/11/19 20:49:39
:) piekę, gotuję, przyjmuję gości, nadrabiam zaległości i zakładam hodowlę seterów. Dzięki Gosieńko za troskę :)
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...