O gotowaniu, pieczeniu i innych zabawach kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

Wiejska kuchnia - czyli kluski na śmietanie

 

Smażona śmietana... Wielu o niej nawet nie słyszało. Dla mnie ma bardzo wiele twarzy. Smażona śmietana to jednocześnie zmora dzieciństwa i najlepszy smakołyk.

W czasach dzieciństwa moja Babcia, mama mamy, serwowała mi ją zawsze, gdy zapadałam na gardło, a mokry kaszel wyrywał mi oskrzela, kiedy piekło i bolało, i nic nie było w stanie tego bólu złagodzić. Wtedy babcia brała dużą patelnię kładła na nią 3-4 łyżki ( z czubem) wiejskiej tłustej śmietany i smażyła doputy, dopóki ze śmietany nie wytopił sie tłuszcz, a białko się nie ścięło. Wówczas kazała mi ten tłuszcz, z tym białkiem, jeść taki gorący, ledwo podmuchany,  prosto z patelni. Parzyło, nie smakowało, ale jadłam, bo z Babcią się nie dyskutuje. Pomagało. Do dziś na oskrzela serwuję sobie smażoną wiejską śmietanę. Nadal pomaga :)

Kiedy zapachniało lato i na talerzu pojawiały się młode ziemniaki, Babcia robiła do nich okrasę, ze śmietany, a jakże, z tą różnicą, że podsmażała jeszcze na niej cebulkę. Na koniec całą miksturę ładowała do garnka z ziemniaczkami, obficie sypała koperek, przykrywała przykrywką i kilkoma zdecydowanymi ruchami potrząsała garem. A ja? Byłam na nią obrażona! Nie rozumiałam JAK MOŻNA w taki sposób zepsuć cudownie słodki smak młodziutkich kartofelków!!!

Jak ja wtedy nic nie rozumiałam! Och gdyby się dało cofnąć czas i jeszcze raz spróbować babcinych kartofelków...

W związku ze wszystkim powyższym, do dziś nie mogę uwierzyć, jakim cudem uwielbieniem obdażałam makaron usmażony na śmietanie. To był najlepszy smakołyk, o którego resztki walczyłam z tatą. Przecież to ta sama śmietana, tak samo smażona, tylko dodatki inne! Dziś uwielbiam wszystko ze smażoną śmietaną, a nawet ją samą. Taką słodko - kwaśną i tłusto- chudą. Nie umiem opowiedzieć na czym polega jej urok i smak. Nie wiem też jak was przekonać że wygląd niekoniecznie ma tu znacznie i że smażona śmietana to jest ten rodzaj smaku, jakiego się nie zapomina.

Przypomniała mi o niej Buruuberii w swojej opowieści o smażonej śmietanie (tutaj). Zapraszam więc na kluski na śmietanie.

 

Składniki:

kubek tłustej  śmietany, najlepiej wiejskiej, ale może być też kwaśna 30%

dwie porcje makaronu (dowolnego, najlepiej wykorzystać to co nam zwykle zostaje, zalega, a później ląduje w koszu)

 

Wykonanie:

Na patelnię wykładamy makaron, polewamy śmietaną, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu aż ze śmietany wytopi się tłuszcz, a danie zacznie nam się lekko przypalać. przed podaniem solimy. Podajemy na gorąco - uwielbiam prosto z patelni :)

środa, 06 lipca 2011, moniazo

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/07/23 11:36:46
smak dzieciństwa :)
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...