Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Crumble z agrestem i razową kruszonką

Jeszcze nigdy w swoim życiu nie zrobiłam niczego z agrestu, co nie oznacza wcale, ze go nie jadłam lub nie lubiłam! Boże broń. Agrest uwielbiałam zawsze i zawsze kojarzyuł mi się z babcinym ogródeczkiem w którym rosły róże, lilie, żonkile, dalie, konwalie, truskawki i agrest :) Zakradałam się tam po cichutku (uwielbiałam to robić!) przykucałam przy krzaczku agrestu i, kłując sobie niemożliwie ręce, zrywałam owoce i ładowałam prosto do buzi, takie czerwone, kwaskowo - słodkie i pyszne. Do dziś hasło "agrest" natychmiast przywołuje tamte letnie wspomnienia z dzieciństwa. Dopiero później, przy lekkim wysiłku umysłu przypominam sobie, że agrest to nie tylko przepyszny owoc, ale również świetny dżem. Przypominam też sobie, że mama zamykała agrest w słoikach również pod postacią kompotów, których (nie rozumiem dziś - dlaczego) zupełnie nie akceptowałam. I to by było na tyle.

W zeszłym roku zobaczyłam agrest w postaci owoców upieczonych pod pierzynką z kruszonki. Dowiedziałam się wtedy o istnieniu cuda o nazwie "crumble" i choć zdjęcie potrawy nie zachęcało do jej degustacji, zaprzyjaźniłam się z crumble na śmierć i życie. I choć uważam, że do crumble najlepszymi owocami są jabłka (a w drugiej kolejności truskawki) robię je ze wszystkimi niemalże owocami. Nie mogłam więc nie spróbować smaku agrestu pod słodko - kruchą pierzynką.

Przepis wzięłam żywcem z Moich Wypieków i w ogóle nie zmodyfikowałam! :)

Zapraszam

Składniki:

  • 1 kg owoców agrestu,
  • 150 g cukru demerara do owoców
  • 120 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 80 g mąki razowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g cukru demerara do kruszonki
  • 1 łyżeczka cynamonu



Wykonanie:

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy odszypułkowany agrest i mieszamy do z cukrem.

Masło, mąkę, płatki owsiane, 120 g cukru i cynamon wumieszczamy w misce i wyrabiamy palcami. Jeśli kruszonka będzie zbyt zbita dosypujemy mąkę,  jeśli zbyt sucha - dodajemy trochę masła.

Posypujemy owoce kruszonką i zapiekamy przez około 35 minut w temperaturze 185ºC . Podajemy na gorąco z kulką lodów waniliowych (dentyści bardzo tego nie lubią :).

Smacznego 

 

Jeśli chcecie spróbować innej wersji  owoców z kruszonką, zapraszam na zeszłoroczne crumble z truskawkami. Według tego przepisu przygotujecie też smaczne crumble jabłkowe.


środa, 13 lipca 2011, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
kulinarnespotkania
2011/07/13 16:18:54
owoce i kruszonka, pycha:)
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/07/14 10:56:08
Uwielbiam crumble, najbardziej chyba z rabarbarem, ale i ta agrestowa wersja kusi, oj, kusi... :)
-
moniazo
2011/07/14 11:01:00
Robiłam z rabarbarem, ale chyba nie powtórzę. W smaku było świetne, to prawda, ale moje zęby...
-
n_ina
2011/07/17 01:06:06
bardzo lubię kwaskowe owoce w crumble, a szczyt rozkoszy to dodatek kulki lodów waniliowych lub śmietankowych
-
moniazo
2011/07/17 11:34:33
N_ina - ja też uwielbiam dodatek lodów :)
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...