Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik dolce e salato z białą czekoladą i pistacjami (na zimno)

Inspiracją dla tego sernika był przepis z forum cincin na pieczony sernik z białą czekoladą i pistacjami.

Plan był taki, żeby wyrzucić z przepisu mąkę i jajka, a w to miejsce dodać śmietanę i żelatynę. W trakcie przygotowania jednak koncepcja zmieniała się z każdym kolejno dodawanym składnikiem. Ostatecznie wyszedł sernik o niebywałym smaku i konsystencji. Kremowy, słodko - słony, delikatny. Sernik salonowy, szalenie elegancki w smaku i całkiem inny od wszystkich, które do tej pory przygotowałam. Nie ma w nim śmietany, ani żelatyny, jest ser, czekolada i pistacje.

Zapraszam do degustacji.

Składniki:

160 g ciastek digestive lub innych lekko słonych herbatników

60 g rozpuszczonego masła

700 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego (najlepszy jest wiaderkowy z Piątnicy)

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki cukru pudru

250  g serka mascarpone

160 g białej czekolady

3/4 szklanki wyłuskanych pistacji

 

Opcjonalnie do dekoracji:

250 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

 

Wykonanie:

Herbatniki kruszymy w malakserze i mieszamy z roztopionym masłem. Do wyłożonej folią aluminiową tortownicy o średnicy 20 cm wsypujemy pokruszone ciastka i lekko ugniatamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg, ekstrakt waniliowy, cukier i mascarpone miksujemy do połączenia składników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Na koniec wsypujemy posiekane pistacje (wcześniej odkładamy 2 łyżki do posypania wierzchu sernika). Mieszamy wszystko razem. Masę serową wykładamy do tortownicy i wygładzamy wierzch. Jeśli nie zamierzamy dekorować sernika bitą śmietaną, to w tym momencie posypujemy wierzch pozostałymi pistacjami i bardzo leciutko wgniatamy je w masę serową.

Jeśli chcemy sernik udekorować bitą śmietaną, to po wyłożeniu masy serowej na ciasteczkowy spód wkładamy sernik na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ubijamy śmietanę dodając pod koniec cukier puder. Dzięki niemu bita śmietana będzie się lepiej trzymać, nie radzę więc go pomijać.

Wyjmujemy sernik z tortownicy. Wierzch smarujemy 2/3 śmietany, a resztą dekorujemy brzeg. Na środek wysypujemy pistacje.

Smacznego :)

PS. Wiaderkowy twaróg z Piątnicy jest bardzo gęsty, dlatego zrezygnowałam z dodatku żelatyny, domniemując (słusznie zresztą), że czekolada tężejąc zwiąże sernik. Tak się też stało. Jeśli jednak wasza masa będzie wyraźnie płynna, użyjcie żelatyny, bo sama czekolada nie da sobie rady. Proponuję 1 czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuścic w 2-3 łyżkach wrzątku i przed dodaniem czekolady wymieszać ją z masą serową, kiedy będzie jeszcze mocno ciepła. Dalej postępować zgodnie z przepisem.


niedziela, 22 maja 2011, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: jelka9, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/22 14:17:14
I znowu kolejny, niebiański sernik. No i mam dylemat, który wypróbować najpierw: australijski czy ten? Pozdrawiam gorąco!
-
Gość: jelka9, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/22 14:36:06
A czy możesz mi polecić jakie to by mogły być ciasteczka bo niestety tam, gdzie mieszkam Dagestive nie ma.
-
moniazo
2011/05/22 15:10:10
hm... używałam też herbatników holenderskich. Mają inną konsystencję i nie zawierają soli, ale przecież jak nie ma innych to nie ma i już. A jak gdzieś potkasz Digestive to zrób sobie zapas. Wg mnie te ciastka są najlepsze na spody do serników. Nie przejmuj się jednak zbytnio ich brakiem. Sernik, ten czy australijski, i tak będzie dobry :)
-
Gość: Marcin, *.dynamic.chello.pl
2011/05/23 19:21:47
Sernik wygląda obłędnie :) Trzeba będzie jak najszybciej wygospodarować czas żeby go upiec :)
-
moniazo
2011/05/24 10:53:14
:) To jest prawie męski sernik. Mój osobisty mężczyzna wczoraj wyraził się o jego smaku tak "Jest prawie dobry. Byłby idealny gdybyś dodała jeszcze soli i pieprzu." Na to ja: "Sól już jest", na co on " Hmm, to zmienia postać rzeczy" :):):) smacznego
-
2011/06/01 10:28:41
Wow Moniu, wygląda wspaniale! Jasne, że by mi smakował :)
-
moniazo
2011/06/01 10:35:21
Daj znać, kiedy będę mogła go u Ciebie zobaczyć :)
-
2011/06/01 11:19:21
Wyglada cudownie,musze go zrobic:)Mam tylko jedno pytanie,dlaczego slony,czy te pistacje dodajemy solone?
-
moniazo
2011/06/01 11:30:09
Solony jest ser z Piątnicy, ciasteczka digestive też są lekko słonawe, pistacje też, chociaż jak je wyłuskiwałam to starałam się pocierać je w palcach, żeby odczepiło się od nich jak najwięcej brązowej skórki, którą są otoczone i żeby zetrzeć nadmiar soli. Nie przejmuj się tym jednak, sól i cukier w jednej potrawie zupełnie nie przeszkadzają sobie nawzajem, a w tym serniku wręcz przeciwnie. Ja często używam do serników na zimno tego sera z Piątnicy. Sól po nocy chłodzenia przestaje być wyczuwalna. Przegryza się ze słodyczą sernika i razem tworzą świetny duet.
-
2011/06/01 16:01:25
Dziekuje za odpowiedz:)Wkrotce zrobie i dam znac jak wyszedl.Pozdrawiam
-
moniazo
2011/06/01 19:36:37
Będę czekać niecierpliwie!!!
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...