Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto trzech króli czyli francuskie Galette des rois


Zajrzałam dziś do Bei, żeby poczytać jej świąteczno-noworoczne podsumowanie i podążając śladem jej myśli trafiłam na przepis, który idealnie pasuje do dzisiejszego dnia - przepis na ciasto trzech króli, tradycyjny francuski wypiek związany z dzisiejszym dniem. Ponieważ jeszcze do wczoraj nie miałam pojęcia o istnieniu tego wypieku, nie będę się wymądrzać. Zajrzyjcie sami do kuchni Bei i podążajcie tym samym śladem co ja. Może dowiecie się czegoś o samym cieście, a może wasze myśli i poszukiwania skręcą w zupełnie innym kierunku. Tak czy owak, poszukiwania te na pewno będą owocne :)


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze wypieki)
  • ok. 20 g świeżych drożdzy (lub 1,5 łyżeczki instant)
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • otarta skórka z 1/2 cytryny (dałam z całej cytryny)
  • żółtko do posmarowania
  • płatki migdałowe do ozdoby


Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą. Drożdże rozdrabniamy, posykujemy łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i dodajemy trzy łyżki mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, żeby drożdże ruszyły. Przelewamy je do miski z mąką i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Ponieważ ciasto ma być dość luźne, prawdopodobnie trzeba będzie skorygować ilość mleka. Ja dodałam dodatkowo ok. 50 ml. Zostawiamy je w cieple do podwojenia objętości.

Teraz ciasto musimy podzielić. Będziemy potrzebować 8 kawałków po około 60 g i jeden większy kawałek z pozostałego ciasta. Z większego kawałka formujemy dużą kulę i układamy ją na środku blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie formujemy małe kule i układamy je dookoła dużej. Pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Smarujemy żółtkiem, posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy przez 30 minut w 180oC.



Wersja do druku

czwartek, 06 stycznia 2011, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
bea.w.kuchni
2011/01/07 09:02:22
Pieeekna! Ciesze sie, ze posmakowala :)
I jeszcze tylko dodam, ze w tej formie wypiek ten jest bardziej popularny w Szwajcarii, we Francji zas czesciej wypieka sie 'galette frangipane' - okragla, z ciasta francuskiego, z masa migdalowa. Ale ja osobiscie i tak wole te drozdzowa wlasnie ;)

Pozdrawiam serdecznie!
-
ugotujmy
2011/01/09 12:49:29
pysznie przyrumienione.
-
Gość: Atria, *.dynamic.chello.pl
2011/01/11 12:37:37
Piękne! CZęsto robię bułeczki w kształcie takiego wieńca, tyle, że wszystkie są malutkie. Z pewnością smakowały wybornie:)
-
moniazo
2011/01/11 13:39:10
Były pyszne - szczególnie na lekko ciepło :)
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...