O gotowaniu, pieczeniu i innych zabawach kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

Likier pomarańczowy



Następna propozycja do cytrusowego tygodnia to likier  pomarańczowy domowej roboty. Jego zaletą jest szybkość przygotowania. Nie trzeba też długo czekać aż dojżeje, bo gotowy jest zaledwie w cztery dni. Może z powodzeniem zastąpić likier Cointreau, który używany jest do wielu cytrusowych ciast i deserów. Likier jest bardzo aromatyczny, z delikatnym posmakiem goryczy. Idealny do świątecznych dań i wypieków, zarówno do bezpośredniego jak i pośredniego spożycia :)
Składniki:
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 szkl. spirytusu
  • 300ml wody
  • 30 dag cukru
Wykonanie:

Pomarańcze sparzyć, wyszorować, osuszyć, zdjąć z nich pomarańczową część skórki. Z owoców wycisnąć sok, wymieszać z wodą i cukrem, zagotować, przecedzić przez gazę.

Wystudzony syrop wymieszać ze spirytusem i przelać do jednego naczynia , najlepiej dużego słoika razem z obranymi skórkami. Zakręcić i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem.

Po 4 dniach przecedzić i wlać do butelek.

 

Wersja do druku

czwartek, 25 listopada 2010, moniazo
Tagi: owoce alkohol

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...