O gotowaniu, pieczeniu i innych zabawach kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

Racuszki z jabłkami na kwaśnym mleku

To jest przepis taki zwyczajny. Chyba każda mama, albo babcia ma go w swoim zeszycie, albo prędzej w głowie. Nie potrzeba dokładnych proporcji. Wystarczy tylko znać składniki. Reszta zrobi się sama. Ja też ten przepis miałam w głowie, ale im więcej nowości wprowadzam do swojej kuchni, tym bardziej zapominam o starych, dobrych, sprawdzonych daniach. Na szczęście latem przypomniała mi o racuszkach Dorotus76, więc czym prędzej wzięłam się ponownie za smażenie. Mój przepis różni się od tego z bloga Doroty tym, że ja do swoich racuchów dodaję jabłka pokrojone w grubą kostkę. Dzięki temu racuszki są nieco lżejsze i mają wartość dodaną w postaci doskonale wyczuwalnych kawałków upieczonego jabłka. Polecam tę, dla niektórych być może, innowację.


Składniki:

500 g mleka zsiadłego

320 g mąki pszennej

2 jajka

płaska łyżeczka sody

50 g cukru - może być brązowy

1 duże jabłko

olej do smażenia


Wykonanie:

Jabłko obieramy, wydrążamy i kroimy w grubą kostkę o boku ok 1 cm. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - mniej więcej taką jak na naleśniki. Gdyby było za bardzo lejące - nalezy dosypać mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i wyładamy na niego po łyżce ciasta formując podłużne placki grubości ok. 3-4 mm. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony papierową serwetką, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Możemy je podać z golden syrupem lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

Wersja do druku

niedziela, 17 października 2010, moniazo

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...