Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet z cukinii

To już ostatnia odsłona cukiniowego serialu w tym sezonie. Jak zobaczyłam ten pasztet na blogu u Kasi, od razu wiedziałam, że będzie mi smakował. Połączenie cukinii pieczarek i żółtego sera okazało się strzałem w dziesiątkę. Najlepszy jest na ciepło zaraz po upieczeniu, ale smakował nam też podsmażony na maśle. Jest szybki w przygotowaniu, co uważam za jego dużą zaletę. Doskonały na ciepłą kolację z rodziną.


Składniki:

3 młode cukinie (ok 600 - 700 g)

250 g pieczarek

2 marchewki

1 duża cebula

200 g sera żółtego

4 jajka

1 pełna szklanka kaszy manny

sól, pieprz

olej do natłuszczenia


Wykonanie:

Cukinię myjemy i ucieramy razem ze skórką na najgrubszych oczkach tarki i odciskamy z soku na sicie (ja niewiele odcisnęłam więc dałam sobie spokój). Na tych samych oczkach ucieramy pieczarki, marchewki, ser i cebulę (ja cebulę pokroiłam w kostkę). Łączymy je ze sobą, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy jajka i kaszę. Całą masę dokładnie mieszamy.

Keksówki wykładamy folią aluminiową na spodzie i po bokach, smarujemy olejem, żeby pasztet bez problemu odklejał się od niej. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy w 180oC przez godzinę.

Wersja do druku

czwartek, 16 września 2010, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...