O gotowaniu, pieczeniu i innych zabawach kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

Domowa czekolada

To mój smak z dzieciństwa. Słodka, zapychająca, pachnąca, pyszna. Gościła u nas podczas świąt. Można się nią było wtedy bezkarnie opychać, sięgać po kolejne kawałki, wyjadać te z największą liczbą orzechów. Zwykle mama używała do niej orzechów włoskich, bo rosły u dziadków na podwórku. Ja zawsze marzyłam o tym, żeby kiedyś dodać orzechów laskowych. Oczywiście w końcu przyszedł ten moment, kiedy moje marzenie się spełniło. Okazało sie jednak, że czekolada jest owszem, całkiem smaczna, ale to jednak nie jest TEN smak o który mi chodziło. Do dziś preferuję dodatek włoskich orzechów nad wszystkie inne dodatki.

Najlepsza pocieszajka. Spróbujcie sami :)

 

Składniki:

1/2 szklanki mleka

2 szklanki cukru

1 margaryna

6 łyżeczek kakao (może być więcej)

500 g mleka w proszku

garść orzechów włoskich lub laskowych, albo dowolnych bakalii


Wykonanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka w proszku i bakalii zagotować i przestudzić. Po przestudzeniu wsypywać powoli mleko w proszku miksując całą masę. Na koniec dodać orzechy i/lub bakalie. Keksówkę o wymiarach 10x20 (ja mam troszkę większą) wyłożyć falią aluminiową i przełożyć do niej masę czekoladową. Wstawić do lodówki i poczekać aż stężeje. Kroić na plastry o grubości około 0,5 cm.

Smacznego :)

Wersja do druku

czwartek, 16 września 2010, moniazo

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: silyya, d-85-91-20-185.ftth.ie.magnet.ie
2011/01/05 14:15:31
Dzięki Ci dobra kobieto za ten przepis!Od bardzo dawna poszukuję przepisu na domową czekoladę,taką jaką kieeeedyś dawno robił mój Ojciec.I wreszcie znalazłam.Czekoladka chłodzi się w blaszce,ale już wiem,że to to,musiałam spróbowac ;P.Jeszcze raz dziękuję.I na pewno będę zaglądac tu częściej.Pozdrawiam.
-
2011/01/05 15:53:35
ooooo!!!
Cieszę się bardzo, że cię uszczęśliwiłam i witam w klubie wielbicieli domowej czekolady. Jest nas już TROJE: ja, mój brat i ty :):):)
-
2012/02/16 11:40:43
Czworo! Zawsze robiliśmy tą czekoladę na początek i koniec sezonu turystycznego ("rozbój" i "zbój" bazy namiotowej). Ach, wspomnień czar. Dzisiaj robię!
-
2012/02/16 12:28:00
Wspaniale! Nasze grono się powiększa :)
-
Gość: , 37-128-105-146.ip.netia.com.pl
2012/08/17 15:07:14
pychota!
-
Gość: , 37-128-105-146.ip.netia.com.pl
2012/08/17 15:09:02
Wczoraj robiłam czekoladę i właśnie z córką zajadamy się nią mmmmm......
;p
-
2012/08/18 11:15:40
BARDZO się cieszę z tego powodu!
-
2013/03/27 19:21:04
Genialne! Po co marnować pieniądze na sztuczności? :)
-
2013/03/28 07:41:37
Prawda? Przypomniałaś mi tym komentarzem, że dawno nie było w domu domowej czekolady. Dopisuję ją sobie do dzisiejszej listy zakupów. Dzięki :)
-
Gość: Piotr522, adlo109.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/02 12:09:43
Bardzo dobre dziękuje
-
Gość: Moniazo, user.top.net.pl
2013/11/03 15:03:29
dzięki Piotrze za opinię :)
-
2013/11/29 15:07:43
Witam,
Czekolada wygląda bardzo smacznie :) chciałabym zrobić taka mojemu chłopakowi na mikołajki. Mam kilka pytań. Jak długo czekolada twardnieje? Czy po wyjęciu z lodówki nie będzie się rozpuszczała i czy wzorek tak jak na załączanym obrazku zrobić przed stwardnieniem czekolady czy już po? Proszę o szybką odpowiedz
Pozdrawiam i całuję :)
-
Gość: Moniazo, user.top.net.pl
2013/12/02 11:38:22
Witaj :)
Czekoladę trzeba włożyć do lodówki na całą noc. Po wyjęciu nie rozpłynie się, ale jeśli zbyt długo będzie trzymana w temperaturze pokojowej to zmięknie.
Ten "wzorek" (zakładam, ze masz na myśli te jasne plamy, które widać na zdjęciu) to orzechy włoskie. Są widoczne po pokrojeniu czekolady na plastry.
Ta czekolada nie ma konsystencji czekolady sklepowej, to raczej blok czekoladowy. Zachowuje się trochę jak plastelina :)
-
Gość: haniuta, dhr208.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/04 20:43:50
Witaj, czy ta czekolada czasem nie wychodzi bardzo słodka, bo ta ilość cukru trochę mnie przeraża. Dla mnie ta ze sklepu jest zdecydowanie za słodka. Twoja wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)))
-
2013/12/05 10:48:35
Trudno mi powiedzieć czy jest za słodka. Dla mnie jest w sam raz. Możesz zrobić tak jak w przepisie i sama się przekonasz :) potem będziesz mogła modyfikować wg własnego uznania. Możesz też od razu ująć pół szklanki. Tylko napisz proszę, jak Ci smakowało :)
-
Gość: haniuta, djj90.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/05 16:50:39
Planuję na Święta, dam znać bo odejmę trochę cukru. Pozdrawiam:)
-
Gość: Danusia, adgh11.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/06 13:12:46
Witam
A można zamiast margaryny dać masło? Jakoś tak margaryny unikam...
Pozdrawiam
Danusia
-
2013/12/08 21:07:00
Danusiu
Ja margaryny w kuchni nie stosuję w ogóle. Jedyny wyjątek to ta czekolada. Nigdy nie robiłam jej z masłem. Nawet nie umiem sobie wyobrazić jak to wpłynie na jej konsystencję i smak. Chyba trzeba będzie spróbować. Mam jednak takie podejrzenie, że nie będzie mi smakować :):):)
-
Gość: , 107.76.34.185.static.rdi.pl
2014/09/30 13:45:57
Ja tez chce zrobić z masłem tylko nie wiem 200 czy 250 gram?
-
Gość: Moniazo, user-94-254-193-109.play-internet.pl
2014/10/01 18:01:01
margaryna ma 250 g. Gdybym czekoladę robiła z masłem to użyłabym tyle samo co margaryny. Czekolada z masłem na pewno będzie bardziej miękka i będzie się szybciej topić pod wpływem ciepła rąk. z pewnością będzie tez miała inny smak. Napisz proszę jak wypadła próba.
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...