Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Crumble z truskawkami

To moje pierwsze crumble w życiu. Miesiąc wcześniej jeszcze nie wiedziałam, że coś takiego istnieje, a dziś uważam to za najlepszy deser w świecie. Właściwie nie potrzeba na niego żadnego przepisu. Wystarczy trzymać się zasady, że na spód kładziemy owoce, przykrywamy kruszonką, zapiekamy i zajdamy ze smakiem na ciepło lub na zimno, z dodatkami lub bez. Jednym słowem wyobraźnia to jedyny składnik który jest nam naprawdę potrzebny w  wyczarowywaniu różnych wersji crumble.

Zaciekawiona pochodzeniem tego smakołyku dowiedziałam się, że wziął się po prostu z biedy - jak z resztą większość najprostszych i najsmaczniejszych dań i wypieków. Wystarczy za przykład wziąć choćby chleb nasz powszedni - mąka, woda i trochę soli, to wystarczające produkty do upieczenia najlepszego na świecie chleba, a im mąka gorsza, czyli chlebowa lub razowa (w końcu białą mąkę jadało kiedyś tylko jaśniepaństwo), tym chleb lepszy. No ale wróćmy do crumble. Deser ten, lub potrawa, pochodzi z Wielkiej Brytanii. Pomysł jego przygotowania zrodził się, kiedy podczas wojny wprowadzono reglamentację takich produktów jak mąka, tłuszcz czy cukier. W tej sytuacji należało ograniczyś zużycie tych składników w kuchni. Stąd też zamiast pełnowartościowych ciast, ze spodem i wierzchem wymyślono nadzienie posypane kruszonką. Prawda, że genialne?

Crumble w Wielkiej Brytanii przygotowywane jest na słodko lub wytrawnie. Do słodkiej wersji używa się najczęściej takich owoców jak jabłka, jeżyny, brzoskwinie, śliwki, rabarbar czy agrest, a podstawowa kruszonka przygotowywana z mąki, masła i cukru może być wzbogacana płatkami owsianymi, migdałami, orzechami, a czasem pokruszonymi ciasteczkami, czy płatkami śniadaniowymi. Po upieczeniu crumble na słodko, podawane może być ono solo lub z dodatkiem bitej śmietany albo lodów. W wersji "na słono" bazę crumble stanowi mięso, warzywa i sos, a cukier w kruszonce zastępowany jest serem. Po upieczeniu może być podawane solo lub w towarzystwie warzyw. Dziś w Wielkiej Bytanii crumble jest ciągle bardzo popularne ze względu na swoją wyjątkową prostotę i nieprzeciętny smak i śmiem twierdzić że zdobywa coraz to nowych zwolenników (na przykład mnie) poza jej granicami.

Moje pierwsze crumble pochodzi z tej strony.


Składniki:

400 g truskawek

100 g migdałów (słupki najlepsze)

6 łyżeczek cukru waniliowego

6 łyżek mąki krupczatki

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki masła

cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Wykonanie:

Do naczynia żaroodpornego włożyć truskawki. Posypać cukrem waniliowym i migdałami. Do miseczki włożyć pozostałe składniki i palcami je połączyć ze sobą. Powstałą w ten sposób kruszonką posypać truskawki i zapiec całość w 180oC przez 25 minut. Prawda, że proste?

Smacznego :o)))


Wersja do druku

poniedziałek, 27 września 2010, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...