Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Bawarski placek z węgierkami

 

Tym plackiem przyłączam się do wrześniowej edycji Weekendowej Cukierni. Ciasto jest niekłopotliwe, dobrze się wyrabia a podczas jego wyrastania mamy czas na pestkowanie śliwek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywał się zabójczy aromat śliwek, zapowiadający prawdziwą ucztę. Nie zawiodłam się. Placek jest naprawdę pyszny, choć nie jestem obiektywna, bo bardzo lubię ciasta ze śliwkami. Niemniej jednak ten placek z pewnością znajdzie się w czołówce moich ulubionych "śliwkowców". Przepis cytuję za gospodynią tej edycji - Carmelliną.

 

Składniki:

- 20 g świeżych drożdży

- 200 ml letniego mleka

- 400 g mąki

- szczypta soli

- 1 jajko

- 100 g cukru + 1 łyżka

- 75 g roztopionego masła

- 1,25 kg węgierek

- 50 g posiekanych migdałów

- 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować. Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki. Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.

Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki.

Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować. Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto. Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami. Pierkarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min.

Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.

 

Wersja do druku

piątek, 17 września 2010, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
carmellina
2010/09/17 20:12:08
Wygląda obłędnie!! Po Waszych zdjęciach, już sama się nie mogę doczekać pieczenia tego placka :)
-
zawszepolka
2010/09/27 22:47:47
I ja również! :)
Jak patrzę na te cudne wypieki to mam ochotę zjeść sama całą blachę :D
-
moniazo
2010/09/28 09:30:46
:)
Ale bez inspiracji wzajemnej raczej by tego nie było
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...