Życie ze smakiem
Blog > Komentarze do wpisu

Niebiańska owsianka

Właściwie powinna nazywać się " izbiańska", bo przepis przywiozłam z Domu na Łąkach, czyli z Izb. Owsianka, tak jak szpinak, nigdy nie zagościła w moim dzieciństwie i dobrze. Dzięki temu nie mam traumy i z ciekawością zagłębiam się w nowe smaki. A ta owsianka jest warta grzechu. Podawana z mlekiem ciepłym lub zimnym, według upodobania, osłodzona miodem również według gustu, jest smaczna i pożywna, a ponieważ wszystkiego jest w niej po trochu, to każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Składniki:

pół szklanki płatków owsianych

pół szklanki płatków pszennych (można zastąpić owsianymi)

garść orzechów laskowych

garść moreli

garść suszonych śliwek

garść siemienia lnianego

garść sezamu

jabłko

ew. płatki migdałowe (dodaję jak zostają mi z innych akcji kulinarnych)

woda

 

Wykonanie:

Płatki wsypujemy do garnka. Śliwki i morele kroimy na mniejsze kawałki (ja kroję w paseczki), orzechy siekamy. Jabłko obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do płatków razem z siemieniem i sezamem. Zalewamy wodą nieco ponad powierzchnię wszystkich składników i gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Podajemy na ciepło z mlekiem (ciepłym lub zimnym - według upodobań). Słodzimy miodem. Mniam. Danie idealne na śniadanie - zdrowe, smaczne i pożywne.

 

Wersja do druku

wtorek, 16 marca 2010, moniazo

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Bake Bread for World Bread Day 2011
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...